80 candidatures opten als guardons dels ‘Premis DonaTIC 2022’

El lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC 2022 es farà coincidir un any més amb el Dia d’Ada Lovelace, en aquest cas l’11 d’octubre, en reconeixement a la primera programadora de la història

Fins a 80 candidatures optaran als guardons de la vuitena edició dels Premis DonaTIC, impulsats pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en el marc del Pla DonaTIC per reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir així referents a les nenes i dones joves per esperonar-les a estudiar i, en el futur, treballar en aquest àmbit. Després de vuit convocatòries i 621 candidatures presentades en total, els Premis DonaTIC ja són tot un referent en el reconeixement i la divulgació del paper i el talent de les dones en l’àmbit tecnològic.

Per a la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, la xifra de candidatures rebudes “demostra que vuit anys després de la primera convocatòria encara hi ha moltíssim talent digital i tecnològic femení al qual cal donar visibilitat i, sobretot, ajudar a créixer, per acabar amb la bretxa de gènere al sector TIC”. En aquest sentit, Barbany felicita i agraeix “l’autoconfiança que han demostrat les candidates presentant-se als premis, ja que aquest és un valor imprescindible per trencar estereotips de gènere i apoderar-se en àmbits fortament masculinitzats com aquest”.

Els Premis DonaTIC 2022 tenen vuit categories i dues subcategories que són excloents (cada candidata només pot ser-ho d’una categoria) i que s’agrupen en tres àmbits: professional; acadèmic i de revelació, i de divulgació i iniciatives referents. Les 80 candidatures presentades durant els dos mesos en què ha estat oberta la convocatòria d’enguany s’han distribuït de la següent manera:

Àmbit professional:

  • Emprenedora: dona fundadora o cofundadora d’una empresa en actiu del sector TIC o que ha dut a terme innovacions en l’empresa familiar com a intraemprenedora. 14 candidatures.
  • Empresària: dona que ha consolidat una empresa de l’àmbit de les TIC. 8 candidatures.
  • Professional: dona que treballa en l’àmbit de les TIC i que té una titulació universitària TIC. 11 candidatures.

 Àmbit acadèmic i de revelació:

  • Acadèmica/Investigadora: dona que es dedica a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC i que té una titulació universitària TIC. 7 candidatures.
  • Revelació: dona amb una trajectòria curta molt rellevant i un paper significatiu i destacable en l’àmbit de les TIC. 5 candidatures.
  • Estudiant TIC: estudiants de qualsevol titulació universitària o cicle formatiu de FP de l’àmbit TIC que hagin desenvolupat un projecte i/o iniciativa destacable en aquest àmbit. 12 candidatures (6 per a la subcategoria d’Universitària i 6 per a la d’FP).

Àmbit de divulgació i iniciatives referents:

  • Divulgadora: dona que treballa en l’àmbit de la comunicació o que ha dut a terme activitats de divulgació vinculades a les TIC. 8 candidatures.
  • Iniciatives referents: empresa, equip, entitat i/o centre formatiu/institució que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia per posar en valor el paper de la dona en l’àmbit TIC. 15 candidatures (8 per a la subcategoria Empresarial i 7 per a la d’Entitat, centre formatiu/institució)

Totes aquestes candidatures seran avaluades ara per un jurat integrat per professionals del sector tecnològic de prestigi, tant del món acadèmic, com empresarial, institucional i associatiu. El jurat comptarà amb un comitè tècnic, que valorarà les candidatures i triarà un màxim de 6 semifinalistes per a cadascuna de les categories, i un comitè d’honor, que seleccionarà les 3 candidatures finalistes i la guanyadora de cada categoria.

A més, la vuitena edició dels Premis DonaTIC incorpora com a novetat la possibilitat de les candidatures d’optar a mencions i premis especials gràcies a la col·laboració d’una sèrie d’entitats i empreses vinculades a l’àmbit TIC des de diferents vessants (empresarial, acadèmica, institucional…) com l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Estratègia NewSpace de Catalunya, Hewlett Packard (HP), Netmentora Catalunya i Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Un any més, el lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC 2022 es farà coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace, que se celebra el segon dimarts d’octubre de cada any en reconeixement a qui va ser la primera programadora de la història. Per tant, l’acte de lliurament dels Premis DonaTIC 2022 es farà l’11 d’octubre.

Sobre els Premis DonaTIC

Organitzats pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori a través de la Direcció General de Societat Digital i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital, els Premis DonaTIC s’inscriuen dins del Pla DonaTIC, el pla estratègic impulsat per Polítiques Digitals amb l’objectiu prioritari d’incrementar la presència, l’apoderament i el lideratge de les dones en l’àmbit digital.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio