30 anys del primer SMS: 12 curiositats d’un invent que va canviar la forma de comunicar-se

Els primers anys de la dècada dels 2000, cada 90 segons s’enviava un milió d’SMS a tot el món

El Servei de Missatgeria Instantània (SMS) compleix 30 anys. El primer SMS es va enviar al Regne Unit el 3 de desembre del 1992 amb un text que després s’ha fet habitual i gairebé obligatori cada any: «Merry Christmas» (Bon Nadal).

  • L’emissor va ser Neil Papworth, un programador de software britànic de 22 anys, i el va enviar al seu col·lega Richard Jarvis. Neil Papworth treballava de desenvolupador a Vodafone per crear un sistema de missatges de text curts.
  • Papworth va escriure el missatge en un ordinador i Richard Jarvis el va rebre en un telèfon mòbil que pesava 2 kg.
  • La idea de crear un sistema de missatgeria telefònica instantània l’havia tingut l’enginyer finès Matti Makkonen l’any 1984. Però no va pensar a patentar la idea i, per tant, no va rebre cap compensació econòmica quan el sistema SMS es va implantar.
  • El 1993 Nokia va introduir una funció d’SMS amb un pip distintiu per assenyalar que hi havia un missatge d’entrada al telèfon. Un pip que va entrar a formar part de l’ecosistema auditiu de mig món. Aquest no va sortir del no-res: era en realitat el codi Morse que corresponia a les lletres S, M, S.
  • Fins al 1997, els SMS es van restringir a comunicacions dins d’organitzacions empresarials. A partir d’aquell any, els operadors de telefonia mòbil van començar a oferir SMS a particulars.
  • En aquells primers missatges de text, s’havia de fer gala de molta agilitat per seleccionar les lletres desitjades agrupades en grups de tres a cada botó del teclat. Un toc: A, dos tocs: B, tres tocs: C. I així anar fent.
  • A més, els missatges s’havien d’ajustar a un límit màxim de 160 caràcters.
  • L’investigador alemany Friedham Hillebrand és el responsable que es marqués el límit de 160 caràcters. Segons ell, espai suficient per enviar qualsevol mena de missatge amb sentit complet.
  • Enviar un SMS no era gratuït, cada missatge enviat es facturava. Aviat va començar la guerra entre les operadores per oferir les millors ofertes.
  • Els SMS sí que van patir «l’efecte 2000». La nit de Cap d’Any del 1999, tocant el canvi de segle, es van enviar tants SMS felicitant l’Any Nou que es va saturar la xarxa mundial.
  • Segons les operadores de mòbils que lideraven el mercat el 2005, Movistar, Amena i Vodafone, els SMS suposaven al voltant del 12% del seu negoci. En aquell moment, cada 90 segons s’enviava un milió d’SMS a tot el món.
  • L’any 2007 es va assolir el màxim d’SMS enviats, prop de 4.000 milions de missatges, que van proporcionar una facturació anual a les companyies telefòniques de més de 1.700 milions d’euros.

Com es pot veure, malgrat la lentitud per escriure els missatges i la despesa que suposaven, els SMS es van popularitzar i van canviar la forma de comunicar-nos. Tot sovint, impulsats per les generacions més joves, que hi veien la possibilitat de mantenir converses ràpides, en silenci i en qualsevol escenari.



En este enlace puedes leer la noticia completa, PUBLICADA ORIGINALMENTE EN : TV3

BARCELONADOT no se hace responsable de la información
que contiene este mensaje y no asume responsabilidad alguna
frente a terceros sobre su íntegro contenido, quedando igualmente
exonerada de la responsabilidad de la entidad autora del mismo.

 

 

 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll al inicio