Tancant la bretxa entre homes i dones al STEM


7 septiembre 201801 Mundo TIC
xxx

La desigualtat de gènere al món laboral no és cap novetat. Quan les dones van entrar a les forces de treball durant la 2a Guerra Mundial, va ser per necessitat. Durant el moviment feminista dels anys 60, les dones van introduïrse al món laborar per decisió pròpia. Tanmateix, les seves opcions estaven bastant limitades. La majoria simplement es van fer secretaries, infermeres, mainaderes o professores.

Avui en dia, les dones treballen en tots els àmbits, però les ciències dures, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques continuen sent dominades pels homes.

Hi ha algun motiu pel qual aquesta bretxa continua existint en aquests àmbits particulars? Què es pot fer per tancar-la?

Què és STEM?

STEM és un acrònim en anglès que significa Science, Technology, Engineering, and Mathematics (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

Educadors dels Estats Units han insistit i parlat constantment sobre l’expansió del STEM durant anys. Això no és una cosa necessàriament dolenta, ja que qualsevol païs amb una força de treball que sigui competent en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques produeix creixement econòmic, fa avançar la innovació científica i crea bons llocs de treball.

Pels estudiants d’instituts, ser considerat un graduat de STEM és vist com un estímul positiu per les inscripcions universitaries, i el públic suposa que una carrera STEM condueix els graduats cap a àmbits rics en oportunitats de feina.

Malgrat això, en realitat cal més que un simple grau STEM per aconseguir una feina.

Feines STEM i prespectives d’ocupació

L’STEM inclou una llista d’ocupacions diversa, incloent matemàtics, enginyers, investigadors biomèdics, i més. El grau dels nivells varia de grau de batxiller a doctorat. Algunes professions manquen empleats qualificats, com els doctorats en enginyeria nuclear i elèctrica amb ciutadania nord-americana. En altres àmbits, com els dels doctorats en biologia que aspiren a ser professors, simplement hi ha massa candidats.

Els EUA estan fracassant a l’hora de produir prou treballadors de STEM adaptats a les necessitats i demandes de feina actuals, i aquesta demanda s’incrementarà més en el futur:

  • Els EEUU podria mancar tres milions treballadors altament qualificats a finals d’aquest any
  • Als àmbits relacionats amb les tecnologies de connexions, els experts en la indústia mostren una escassetat de mig milió de treballadors pel 2020
  • El Departament Laboral dels EEUU indica que cap al 2020 hi haurà 1,4 milions de oportunitats de feina per experts en computació, mentre que les universitats tan sols produiràn candidats pel 30% d’aquestes feines.
  • Cap al 2020, hi haurà 1 milió més de feines IT (informàtica) que estudiants de ciències de la computació as Estats Units.
  • Cap al 2022, 1,3 milions d’ocupacions de IT i Ciberseguretat necessitaran farciment
  • Dos terços dels empleats de feines IT necessiten talent per sortir de indústries no tecnològiques com la medicina, la bancària o la manofacturació
  • El Top 10 de ciutats amb més demanda per feines IT són Nova York, Detroit, Washington, Filadèlfia, Chicago, Atlanta, Dallas, Houston, Seattle and Baltimore; però per cada 8 oportunitats de feina en aquestes ciutats, tant sols es produeixen 5 treballadors

La recerca dirigida per LinkedIn identifica les habilitats STEM amb més demanda. Del top 10 de 2017 hi havia les habilitats en computació, “incloent experiència en la computació en núvol, mineria de dades i anàlisi estadístic, i escriptura d’aplicacions de smartphone”.

En la decada que acaba el 2024, el 73% de feines STEM requerira habilitats en computació, però només el 6% seràn en les ciències físiques i de la vida. No només es necessiten més dones al STEM, necessitem més dones amb habilitats per la computació.

OriginalinformaTICs

.

.

ALTA boletín de noticias ALTA butlletí de notícies

.

.

.

.

 

Sobre el autor

mm

Clipping Contenidos curados por nuestros redactores atendiendo al perfil del directivo y empresario TIC y de las Pymes en proiceso de transformación digital


INDEPENDENCIA EDITORIAL
BARCELONADOT es una Revista de Prensa editada con la colaboración de Tertulia Digital, asociación para la difusión y divulgación de las TIC, sin ánimo de lucro, sin publicidad y sin ningún apoyo ni público ni privado lo que nos permite mantener una deseable independencia editorial.
TRIPULACIÓN

Alvar Soto – CEO
Tomás Cascante – Editor

Patricia Madrid - Portada
Albert Cortada - Tertulia Digital radio
José Cruset
– Tecnología
Ferran Amago - Telecomunicaciones
Elena Casany – Vida Sana
Chus Blasco - Economía y Empresa
Pilar Alcántara – Cultura
Santa Vásquez de la Cruz – Latam

Antonio Parra - Realización AV
Albert Oliveras – Fotógrafo
Joan Bosch – Producción Audiovisual

COLABORAMOS CON
Desarrollo web y soporte técnico
Producción y contenidos:
COMUNICANDING, Barcelona, Spain