Projecte de Simbiosi Industrial al Maresme


La Plataforma Empresarial PAE Mataró Maresme posa en marxa el projecte anomenat “Projecte d’implementació de simbiosi industrial en les empreses industrials del PAE- Mataró Maresme”, en el qual es preten fomentar el reaprofitament i la valorització de residus mitjançant la seva reintroducció com a subproductes i matèries secundàries en les cadenes productives, en un marc de producció sostenible i d’economia circular. Amb aquesta finalitat, la implantació de les eines que aporti aquest projecte, permetrà l’intercanvi entre empreses generadores i demandants d’excedents. Dins d’aquest objectiu, es volen trobar sinèrgies entre empreses del Maresme, que no serien possibles entre empreses situades a més distància, i que permetin aprofitar els productes i evitar el malbaratament de substàncies que tenen un valor (ja sigui comercial o ecològic).

La simbiosi industrial és una estratègia empresarial que incentiva la col·laboració entre empreses per fer realitat noves oportunitats de negoci i noves formes de posar-les en pràctica. Per exemple, donant valor a recursos sobrants (energia, aigua, materials, coneixement) i trobant  solucions innovadores en la provisió de recursos necessaris.

Aquesta col·laboració és en realitat, un treball cooperatiu i en xarxa, que permet que la societat en el seu conjunt eviti els impactes (extractius de recursos i de tractament de residus) que serien negatius per aquella mateixa societat, de forma local i controlada geogràficament.

Per trobar aquestes sinergies és necessari una entitat que faciliti la identificació d’oportunitats i ajudi a posar-les en marxa, recopilant i gestionant dades d’indústries per trobar aquestes connexions. Aquesta tasca, la farà la FAGEM, que amb el seu caràcter multisectorial i col·laboratiu, aconseguirà, de ben segur, arribar als objectius proposats pel projecte.

Per avaluar el seguiment del projecte, es proposen diversos indicadors que tenen com a objectiu determinar l’abast del projecte amb dades reals. Per aconseguir arribar-hi però, cal una predisposició i transparència per part de les empreses, a les que es realitzarà visites per obtenir aquesta informació i que, en últim terme, en seran les més beneficiades.

Sobre el autor

mm

Redacción Contenidos curados por nuestros redactores atendiendo al perfil del directivo y empresario TIC y de las Pymes en proiceso de transformación digital


Equipo

(por orden de aparición)
Tomâs Cascante
Alvar Soto
Joan Bosch
Patricia Madrid
Santa Vàsquez de la Cruz
Chus Blasco
Sonia Solà
Jesús Soler
Jordi González-Pons
Fernando Montans

COLABORAMOS CON
FlICKR GALLERY
Próxima publicación:
  • Aprovecha el fin de semana para profundizar en nuestros contenidos (14 diciembre 2019)
Desarrollo web y soporte técnico
Producción y contenidos:
TOMÂS CASCANTE, Barcelona, Spain