La revolució digital centra la 24a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica


21 marzo 201900 TOP, 02 Catalunya TIC
Z-FOTO-BDOT

El President de la Generalitat, Quim Torra, i el President del Parlament, Roger Torrent, van ser les principals autoritats presents en la 24a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, la gran trobada de les TIC catalanes que cada any organitzen l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicacions(Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF).

Enguany, la trobada va posar l’accent en la revolució digital i els passos que està fent Catalunya per liderar-la. En aquest sentit, Torra va voler destacar la “capacitat d’inventiva” dels enginyers catalans i va assegurar que “el Govern” treballa per fer-vos costat i fer, entre tots, el país que somiem”.

Torrent va posar l’accent en la greu escletxa de gènere que hi ha al sector TIC i va recordar que mirar de solucionar aquesta problemàtica és una “autoexigència institucional”. A més, el president del Parlament també va voler incidir en l’actual debat públic sobre els drets i les llibertats que, va dir, està “molt lligat als avenços tecnològics”.

Per altra banda, també van participar en la jornada el president de Telecos.cat, Pedro Linares, i el degà del COEINF, Eduard Martin. Linares es va sumar a la necessitat d’incorporar més dones al sector tecnològic, ja que és especialment preocupant el baix nombre de vocacions que hi ha. A més, el màxim representant de Telecos.cat va destacar la “transversalitat i dinamisme del sector TIC que també caracteritzen als seus professionals”.

Martin, va aprofitar la seva intervenció per explicar que a partir de l’any vinent, el Premi Alan Turing al CIO de l’any passarà a dir-se Premi Joan Clarke “en honor a totes les companyes a l’ombra de grans homes que han fet possible el que avui tenim a les nostres mans”.

També va participar en la jornada el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que va recordar que “aquest país s’ha fet fort i ha pogut avançar i situar-se sempre un pas endavant en la modernitat gràcies als revolucionaris i revolucionàries de l’època” i va reblar que “aquest mateix esperit ens porta ara a la revolució digital”.

Finalment, el director de Tecnologia i Innovació de la Fundació i2CAT, Sergi Figuerola i la presidenta i cofundadora de l’Associació Catalana d’Informàtics de la Salut (Unitss), Anna Benavent, van oferir sengles conferències.

Figuerola va centrar-se en el salt qualitatiu que representarà l’aplicació de la tecnologia 5G en la prestació de serveis digitals. Per la seva banda, Benavent va mostrar la profunda relació que hi ha entre salut i tecnologia i va repassar les darreres tecnologies que ja s’estan fent servir en l’àmbit de la salut.

Premis de La Nit

Durant la trobada també es va fer la tradicional entrega dels Premis de La Nit, que enguany van ser per:

  • Premi Salvà i Campillo a la personalitat de l’any: Ricardo Baeza-Yates. Enginyer Informàtic  per la Universitat de Xile.
  • Premi Salvà i Campillo a l’emprenedoria: Josep Ceron i Pere Lumbreras, fundadors d’Intesis Software, companyia líder en fabricació de solucions innovadores per al mercat domòtic i d’automatització d’edificis amb seu a Igualada.
  • Premi Alan Turing al CIO de l’any: Sergi Girona, CIO del Barcelona Supercomputing Center (BSC).
  • Premi Alan Turing al Compromís Social: Associació d’Universitaris per a la Cooperació (AUCOOP), que va ser creada el 2007 per estudiants de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicacions de Campus Nord i que actualment és una entitat formada per estudiants, professorat i personal d’administració i serveis de tota la UPC.
  • Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC: programa “Revolució 4.0” de Catalunya Ràdio, espai de referència per als emprenedors del país, dirigit i presentat per Xantal Llavina.
  • Premi Cisco a la Transformació Digital: Hospital Clínic de Barcelona, per la contribució capdavantera d’aquest centre hospitalari al món de l’e-health.
  • El Premi d’Honor de La Nit: Atorgat exaequo als doctors Marcel Coderch, enginyer de Telecomunicació per la UPC i màster i doctor pel MIT, i Manel Medina, Doctor enginyer de Telecomunicació per la UPC -d’on és catedràtic- és el president Científic de l’Antiphishing Group Europe, i fundador de l’esCERT. Per primera vegada aquest guardó ha tingut també un guanyador a escala internacional: Roberto Viola, director General de Communications Networks, Content and Technology (DG Connect) de la Comissió Europea.

Sobre el autor

mm

Clipping Contenidos curados por nuestros redactores atendiendo al perfil del directivo y empresario TIC y de las Pymes en proiceso de transformación digital


INDEPENDENCIA EDITORIAL
BARCELONADOT es una Revista de Prensa editada con la colaboración de Tertulia Digital, asociación para la difusión y divulgación de las TIC, sin ánimo de lucro, sin publicidad y sin ningún apoyo ni público ni privado lo que nos permite mantener una deseable independencia editorial.
TRIPULACIÓN

Alvar Soto – CEO
Tomás Cascante – Editor

Patricia Madrid - Portada
Albert Cortada - Tertulia Digital radio
José Cruset
– Tecnología
Ferran Amago - Telecomunicaciones
Elena Casany – Vida Sana
Chus Blasco - Economía y Empresa
Pilar Alcántara – Cultura
Santa Vásquez de la Cruz – Latam

Antonio Parra - Realización AV
Albert Oliveras – Fotógrafo
Joan Bosch – Producción Audiovisual

COLABORAMOS CON
Desarrollo web y soporte técnico
Producción y contenidos:
COMUNICANDING, Barcelona, Spain