Els robots formaran els futurs cirurgians de la Vall d’Hebron


Fernando Ascanio, metge resident de cirurgia toràcica a l’Hospital de la Vall d’Hebron, opera de manera simulada amb els braços robòtics del Da Vinci S. No hi ha cap pacient real, sinó un escenari que reprodueix a escala petita l’interior del cos. El sistema robòtic permet que els futurs cirurgians assagin en un espai segur i puguin equivocar-se i tornar-ho a intentar fins a perfeccionar la seva tècnica, sense exposar una persona o posar en risc la seva salut. “Aquesta cirurgia és el futur, i la seguretat, l’habilitat i la precisió només te la donen la pràctica. En això els simuladors i els coneixements pràctics amb el Da Vinci són un gran avantatge”, explica Ascanio.

Ell és un dels residents de l’últim examen MIR que a partir del mes de maig podrà formar-se específicament en cirurgia robòtica, considerada la intervenció quirúrgica del futur, en aquest centre sanitari de Barcelona. De fet, la Vall d’Hebron és l’únic hospital públic que ofereix aquesta eina d’aprenentatge de simulació.

Els futurs cirurgians treballaran colze a colze amb els cirurgians professionals sobre diferents escenaris simulats, i seran tutoritzats i exposats a casos estranys o a errors quirúrgics perquè aprenguin a reaccionar. És a dir, seran preparats per a la vida real i, segons detalla Mònica Rodríguez, subdirectora de docència i cap d’estudis de la Vall d’Hebron, “el programa tindrà un gran impacte pedagògic”

La formació s’abordarà en cinc especialitats quirúrgiques: urologia, ginecologia, general –que inclou la cirurgia colo-rectal i la bariàtrica– i toràcica. Amb tot, el centre hospitalari no descarta ampliar la iniciativa a altres disciplines, com ara la cirurgia maxil·lofacial. Aquest programa és nou i únic a la Vall d’Hebron i, per tant, no està recollit als programes formatius oficials. Rodríguez assegura, però, que el seu desplegament suposarà “un plus que permetrà  als residents adquirir una competència nova i important per al futur”.

“No pot ser que els residents es

Sobre el autor

mm

selección de prensa Selección de noticias aparecidas en distintos mass media


INDEPENDENCIA EDITORIAL
BARCELONADOT es una Revista de Prensa editada con la colaboración de Tertulia Digital, asociación para la difusión y divulgación de las TIC, sin ánimo de lucro, sin publicidad y sin ningún apoyo ni público ni privado lo que nos permite mantener una deseable independencia editorial.
TRIPULACIÓN

Alvar Soto – CEO
Tomás Cascante – Editor

Patricia Madrid - Portada
Albert Cortada - Tertulia Digital radio
José Cruset
– Tecnología
Ferran Amago - Telecomunicaciones
Elena Casany – Vida Sana
Chus Blasco - Economía y Empresa
Pilar Alcántara – Cultura
Santa Vásquez de la Cruz – Latam

Antonio Parra - Realización AV
Albert Oliveras – Fotógrafo
Joan Bosch – Producción Audiovisual

COLABORAMOS CON
Desarrollo web y soporte técnico
Producción y contenidos:
COMUNICANDING, Barcelona, Spain