Dos grans projectes europeus de recerca quàntica es coordinaran des de Catalunya


31 octubre 201802 Catalunya TIC, 90 Pae
zzz-foto-BDOT

L’Institut de Ciències Fotòniques ha aconseguit situar dos dels seus projectes entre els vint seleccionats per la Unió Europea

Desenvolupar sistemes flexibles i de baix cost que es puguin integrar a les xarxes de telecomunicacions és l’objectiu del projecte CiViQ, un dels vint seleccionats per la Unió Europea per impulsar la recerca i les aplicacions en quàntica. El projecte serà coordinat per l’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques), centre punter en la recerca sobre els fotons -partícules de llum- i les seves propietats i aplicacions.

El CiViQ (Continuous Variable Quantum Communications) és un dels projectes més importants seleccionats d’entre els 140 presentats al Quantum Flagship, una iniciativa de recerca de la Unió Europea. L’objectiu és consolidar i expandir el lideratge europeu en tecnologies quàntiques i transferir aquestes investigacions al mercat. Aquestes tecnologies es basen en els fenòmens quàntics, els que tenen lloc a escala atòmica i que són ben diferents dels que veiem a la nostra escala.

En el cas de la seguretat informàtica, l’amenaça prové dels ordinadors quàntics. Per la seva gran capacitat i velocitat de càlcul, seran capaços de descobrir qualsevol codi dels que es fan servir amb els sistemes actuals. Això podria posar en mans de tercers informació sensible, com ara mèdica, personal o financera, que es troba a la xarxa.

L’amenaça prové de la quàntica, però la solució arribarà del mateix lloc. Es tracta d’avançar en un protocol de seguretat anomenat Quantum Key Distribution (QKD), creat als anys 80 i que, tot i l’avanç que ha viscut, encara no s’ha desenvolupat prou en l’àmbit de la ciberseguretat. Sobretot es tracta de trobar productes que arribin a l’usuari, com explica Valerio Pruneri, investigador ICREA a l’ICFO i coordinador del..

 

 llegeix la notícia original completa a:
 http://www.ccma.cat/324/dos-grans-projectes-europeus-de-recerca-quantica-es-coordinaran-des-de-catalunya-icfo-fotonica-ciberseguretat/noticia/2883743/

ALTA boletín de noticias / ALTA butlletí de notícies

.

.

.

.

 

Sobre el autor

mm

Clipping Contenidos curados por nuestros redactores atendiendo al perfil del directivo y empresario TIC y de las Pymes en proiceso de transformación digital


INDEPENDENCIA EDITORIAL
BARCELONADOT es una Revista de Prensa editada con la colaboración de Tertulia Digital, asociación para la difusión y divulgación de las TIC, sin ánimo de lucro, sin publicidad y sin ningún apoyo ni público ni privado lo que nos permite mantener una deseable independencia editorial.
TRIPULACIÓN

Alvar Soto – CEO
Tomás Cascante – Editor

Patricia Madrid - Portada
Albert Cortada - Tertulia Digital radio
José Cruset
– Tecnología
Ferran Amago - Telecomunicaciones
Elena Casany – Vida Sana
Chus Blasco - Economía y Empresa
Pilar Alcántara – Cultura
Santa Vásquez de la Cruz – Latam

Antonio Parra - Realización AV
Albert Oliveras – Fotógrafo
Joan Bosch – Producción Audiovisual

COLABORAMOS CON
Desarrollo web y soporte técnico
Producción y contenidos:
COMUNICANDING, Barcelona, Spain