Catalunya, pionera en la implementació d’una estratègia de país de tecnologia ‘blockchain’


30 julio 201803 Catalunya TIC
x

El Govern va aprovar ahir impulsar la implementació de la tecnologia ‘blockchain’ a l’activitat de l’administració pública amb la voluntat de millorar els serveis digitals a la ciutadania i promoure les potencialitats d’aquesta tecnologia entre l’administració, les empreses i la ciutadania. D’aquesta manera, Catalunya esdevindrà pionera en l’adopció d’una estratègia de país d’impuls de la tecnologia ‘blockchain’.

El Departament de Polítiques Digitals haurà d’elaborar el pla d’impuls de la tecnologia ‘blockchain’ abans del 31 de desembre per començar-lo a desenvolupar l’any vinent. Aquest pla estratègic, que es definirà en el marc d’un grup de treball interdepartamental, identificarà els àmbits d’actuació en els quals aquesta tecnologia pot desenvolupar la màxima potencialitat i inclourà la valoració econòmica que es derivaria de la seva implementació. A partir d’aquí, se’n concretaran els casos d’ús.

Amb l’acord d’avui es vol posicionar Catalunya com a capdavantera en l’ús i en el desenvolupament de la ‘blockchain’, una tecnologia que serà determinant i impactarà en tots els sectors i indústries. Es vol potenciar el coneixement, la formació i la creació de talent en l’àmbit de la tecnologia ‘blockchain’, impulsar la recerca i la innovació en aquesta matèria; fomentar el desenvolupament d’una nova indústria al seu voltant i promoure entre la ciutadania les possibilitats i potencialitats d’aquesta tecnologia per facilitar-ne l’adopció.

L’acord d’avui posa en valor les iniciatives orientades a impulsar la tecnologia blockchain que la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital ja ha posat en marxa en el marc de l’estratègia SmartCat, com són l’impuls de l’esdeveniment internacional Blockchain Solutions World amb Fira de Barcelona i BECON Global i la priorització de la tecnologia Blockchain en el marc del Programa de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades, així com els projectes de desplegament d’aquesta tecnologia que s’estan duent a terme en diversos àmbits de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Blockchain: més confiança, transparència i seguretat

Una ‘blockchain’ (cadena de blocs) és una base de dades distribuïda que permet mantenir un registre de transaccions permanent, immutable i de forma segura. En fer ús de claus criptogràfiques i estar distribuïda entre milers de nodes, presenta molts avantatges en matèria de seguretat, traçabilitat i confiança.

En definitiva, una tecnologia amb el potencial per modificar, a escala global, la forma en què els serveis digitals tradicionals es proveeixen als sectors públics, a les indústries i a la ciutadania.

La implementació de tecnologia ‘blockchain’ en l’administració obre un ventall d’oportunitats que cal explorar per tal d’establir una estratègia de país que prioritzi els àmbits d’aplicació i l’avaluació del seu impacte a nivell organitzatiu, econòmic i tecnològic.

 

.

.

ALTA boletín de noticias ALTA butlletí de notícies

.

.

.

.

 

Sobre el autor

mm

Redacción Barcelona


INDEPENDENCIA EDITORIAL
BARCELONADOT es una Revista de Prensa editada con la colaboración de Tertulia Digital, asociación para la difusión y divulgación de las TIC, sin ánimo de lucro, sin publicidad y sin ningún apoyo ni público ni privado lo que nos permite mantener una deseable independencia editorial.
TRIPULACIÓN

Alvar Soto – CEO
Tomás Cascante – Editor

Patricia Madrid - Portada
Albert Cortada - Tertulia Digital radio
José Cruset
– Tecnología
Ferran Amago - Telecomunicaciones
Elena Casany – Vida Sana
Chus Blasco - Economía y Empresa
Pilar Alcántara – Cultura
Santa Vásquez de la Cruz – Latam

Antonio Parra - Realización AV
Albert Oliveras – Fotógrafo
Joan Bosch – Producción Audiovisual

COLABORAMOS CON
Desarrollo web y soporte técnico
Producción y contenidos:
COMUNICANDING, Barcelona, Spain