BARCELONA / “Al final només quedarem els autònoms i els robots”


20 noviembre 201704ECO, 09CTIC
XX

“El teu cap serà un algoritme”. Amb aquesta afirmació es trencava el gel al OuiShare Fest, la principal trobada del món de l’economia col·laborativa a Barcelona

que aquest cop va centrar el debat en el futur del treball a les plataformes digitals. Empreses, experts del sector i treballadors com el col·lectiu de repartidors van abordar preguntes a les quals la regulació encara no dona resposta: com s’ha de garantir la protecció social dels autònoms que treballen per microtasques? Quina responsabilitat han de tenir les plataformes? Es pot tenir un salari digne amb aquesta fórmula? “Hem de començar per canviar la terminologia i no parlar d’economia col·laborativa quan es tracta d’una economia de plataforma”, va apuntar primer la catedràtica de dret del treball de la Universitat de Castella-la Manxa Luz Rodríguez.

La tercera edició de l’esdeveniment va servir per escenificar un conflicte que es va fer més sorollós que mai aquest estiu: les vagues dels missatgers de l’aplicació de menjar a domicili Deliveroo contra les condicions laborals de la plataforma. Un dels impulsors de la Plataforma Riders X Derechos i exrepartidor de l’empresa, Eve Llagostera, va lamentar que encara hi ha deficiències que la seva feina no cobreix. “Hem d’assumir costos com l’assegurança o una quota d’autònoms que augmenta mentre treballem en un mercat que és molt voluble”, va criticar. De fet, diversos missatgers que han abandonat la plataforma estan treballant, assessorats per Barcelona Activa, per formar una cooperativa per gestionar les seves pròpies comandes.

La responsable de Deliveroo a Espanya, Diana Morato, va afirmar que “el teu cap no és un algoritme, el teu cap ets tu”. Així doncs, va defensar que no es pot equiparar el treball autònom al treball precari, perquè al cap i a la fi és el professional qui decideix operar per compte propi.

segueix llegint l’original en: ara

Sobre el autor

mm

Redacción


INDEPENDENCIA EDITORIAL
BARCELONADOT es una Revista de Prensa editada por Tertulia Digital, asociación para la difusión y divulgación de las TIC, sin ánimo de lucro, sin publicidad y sin ningún apoyo ni público ni privado lo que nos permite mantener una deseable independencia editorial.
TRIPULACIÓN

Alvar Soto – CEO
Tomás Cascante – Editor

Patricia Madrid - Portada
Albert Cortada - Tertulia Digital radio
José Cruset
– Tecnología
Ferran Amago - Telecomunicaciones
Elena Casany – Vida Sana
Chus Blasco - Economía y Empresa
Pilar Alcántara – Cultura
Santa Vásquez de la Cruz – Latam

Antonio Parra - Realización AV
Albert Oliveras – Fotógrafo
Joan Bosch – Producción Audiovisual

COLABORAMOS CON
Desarrollo web y soporte técnico
Producción y contenidos:
COMUNICANDING, Barcelona, Spain