A Catalunya hi ha 33 empreses catalanes dedicades al blockchain, segons un estudi d’Empresa i Coneixement


30 julio 201803 Catalunya TIC
xxx

Es tracta de microempreses, en la seva majoria de menys de 4 anys, que utilitzen el blockchain com a tecnologia facilitadora per desenvolupar els seus productes o serveis (55%), realitzen tasques de consultoria (30%) o bé estan especialitzades en criptomonedes (15%).

A Catalunya hi ha 33 empreses que es dediquen al sector del blockchain, segons un estudi elaborat pel Departament d’Empresa i Coneixement a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya-, que analitza l’estat d’aquesta tecnologia a Catalunya i a escala internacional. L’informe, anomenat El blockchain a Catalunya, conclou que es tracta de microempreses i que en la seva majoria (el 58%) tenen menys de 4 anys, fet que posa de manifest que es tracta d’un negoci emergent a Catalunya amb altes perspectives de creixement.

Segons l’estudi, el 55% d’aquestes empreses utilitzen el blockchain com a tecnologia facilitadora per desenvolupar els seus productes o serveis, mentre que el 30% es dedica a la consultoria i el 15%, està especialitzat en criptomonedes. Des d’un punt de vista sectorial, tot i que el document subratlla la transversalitat del blockchain, a Catalunya destaca l’aplicació d’aquesta tecnologia en àmbits com l’automatització de transaccions bancàries, la formació i assessorament en inversions amb monedes digitals i les ICOs, el desenvolupament de plataformes per a pagaments digitals, la digitalització dels processos electorals per garantir la seguretat del vot electrònic o en la signatura electrònica integral (per a sectors com el treball social i la salut, l’administració pública, els recursos humans o la banca), principalment.

A banda d’aquesta trentena d’empreses, a l’estudi apunta que a Catalunya existeixen altres actors de l’ecosistema de la innovació i l’R+D implicats en aquest sector, com és el cas centres tecnològics Eurecat, el Centre Easy o i2cat –agents TECNIO-. A més, destaca la presència d’esdeveniments internacionals, acceleradores i associacions especialitzades en aquesta tecnologia.


Oportunitats i tendències globals

Des d’un punt de vista internacional, es preveu que la dimensió del mercat del blockchain arribi als 2.300 milions de dòlars l’any 2021, amb una taxa anual de creixement del 61,5% i un nivell de desenvolupament similar al que va protagonitzar Internet en els seus inicis. De fet, durant el període 2014-2016 s’han registrat 296 patents en el sector del blockchain, sobretot en àmbits com la gestió d’identitats i el control del frau en transaccions digitals.

Per àrees geogràfiques, actualment la zona de major adopció d’aquesta tecnologia és l’Orient Mitjà, mentre que Amèrica del Nord té la major quota de mercat (el 90% dels bancs nord-americans ja estan treballant solucions basades en blockchain) i és seu de startups i gegants tecnològics que ja s’hi dediquen. Per la seva banda, països de la regió d’Àsia Pacífic com la Xina ja estan impulsant l’ús del blockchain per augmentar la transparència i lluitar contra el frau als sectors manufacturer i financer.

D’altra banda, l’informe recull les principals aplicacions recents i futures d’aquesta tecnologia en diferents sectors. A curt termini destaca la seva utilització a la banca i les finances (i assenyala que cada cop és més gran la demanda per fer pagaments més ràpids i segurs) i en la venda al detall (per identificar la falsificació de productes i localitzar mercaderies robades). A mitjà i llarg termini, els principals sectors que es beneficiaran d’aquesta tecnologia són l’atenció sanitària, el petroli i el gas, l’energia, el sector aeroespacial i de defensa i el públic. De fet, segons l’informe, el blockchain també es beneficiarà del creixent interès per serveis i models de negoci ecològics i més sostenibles, especialment en àmbits com l’energia o la mobilitat.

L’anàlisi també destaca la capacitat de convergència del blockchain amb altres tecnologies, especialment amb la Internet de les Coses, i d’afavorir-ne el desenvolupament de noves. La reducció de costos per obtenir processos més eficaços, la generació d’oportunitats d’innovació per a les empreses (tant pel que fa als seus productes els processos o els seus models de negoci) o la protecció i fiabilitat de les dades dels usuaris del blockchain són altres característiques d’aquesta tecnologia que l’informe subratlla com a rellevants per al desenvolupament de la indústria.

.

.

ALTA boletín de noticias ALTA butlletí de notícies

.

.

.

.

 

Sobre el autor

mm

Redacción Barcelona


INDEPENDENCIA EDITORIAL
BARCELONADOT es una Revista de Prensa editada con la colaboración de Tertulia Digital, asociación para la difusión y divulgación de las TIC, sin ánimo de lucro, sin publicidad y sin ningún apoyo ni público ni privado lo que nos permite mantener una deseable independencia editorial.
TRIPULACIÓN

Alvar Soto – CEO
Tomás Cascante – Editor

Patricia Madrid - Portada
Albert Cortada - Tertulia Digital radio
José Cruset
– Tecnología
Ferran Amago - Telecomunicaciones
Elena Casany – Vida Sana
Chus Blasco - Economía y Empresa
Pilar Alcántara – Cultura
Santa Vásquez de la Cruz – Latam

Antonio Parra - Realización AV
Albert Oliveras – Fotógrafo
Joan Bosch – Producción Audiovisual

COLABORAMOS CON
Desarrollo web y soporte técnico
Producción y contenidos:
COMUNICANDING, Barcelona, Spain